Willem Thies
volgende   -    terug naar 't overzicht   

Thies

Agenda

Publicaties

Werk in
wording

De Pers

Audiovisueel

Links

E-mail

©

 

 

 

 

 

 

 


Buddingh'-prijs naar Willem Thies
Volkskrant, 22 juni 2006

De C. Buddingh'-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut is gisteravond in de Rotterdamse Schouwburg uitgereikt aan Willem Thies. Hij kreeg de prijs uit handen van Elma van Haren, de dichteres die in 1988 de eerste Buddingh'-prijs ontving.

Willem Thies (1973) is mede-oprichter van het literaire punkrockmagazine Zeroxat. Hij werkte mee aan het cultureel jongerenmagazine Simpel. Hij publiceerde in Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften. Thies' bundel Toendra verscheen bij Uitgeverij 521.

De jury, die bestond uit Anton Korteweg, Albertina Soepboer en Michaël Vandebril, vindt dat Thies met zijn werk aantoont dat 'er van dik hout mooie, memorabele planken kunnen worden gezaagd'. De jury noemt Thies een (zelf)destructieve dichter, die gedichten maakt die niet gezellig zijn. Uit het juryrapport: 'In zijn debuut Toendra gaat het er bar en onherbergzaam aan toe. Het leven is een hardvochtig strijdtoneel en Willem Thies brengt daar parlando en staccato, expressief en in paradoxen, in litanieën en in laconieke versjes, verslag van uit. Hier is iemand aan het woord wie het leven niet bevalt, maar die tegelijk huivert bij de gedachte aan een warm huis. Zo komt het nooit goed natuurlijk, maar dat maakt zijn poëzie zo boeiend.'

De C. Buddingh'-prijs wordt sinds 1988 tijdens het Poetry International Festival uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 1200 euro verbonden. Andere genomineerden waren dit jaar Thomas Möhlmann, Els Moors en Alexis de Roode.